Pureza de María Sant Cugat

Entrevista a Martí Delgado

En aquesta fascinant entrevista amb Martí Delgado, qui ha estat seleccionat per a un exclusiu curs de física destinat a estudiants destacats, aprofundim en la seva experiència i les riqueses que aquest curs ha aportat a la seva vida acadèmica i personal.

Pregunta 1: Martí, què representa per a tu haver estat seleccionat per a aquest curs de física per a alumnes destacats?

Martí: El fet d’haver estat seleccionat per aquest programa de física em fa sentir orgullós de mi mateix per haver estat escollit entre moltíssimes persones. També estic molt content perquè m’ha aportat una formació i un aprenentatge únic, especialitzat en aquesta àrea que m’obrirà moltes portes en el futur. M’ha donat l’oportunitat d’aprofundir en continguts que no s’expliquen en l’ESO, i potser tampoc a Batxillerat, que són d’un gran interès per a mi. Des que vaig començar el curs que reflexiono i penso en la gran oportunitat que m’està oferint el programa i el fet de poder fer-ho perquè has estat seleccionat abans que moltes altres persones que segurament també ho desitjaven i s’ho mereixien tant com jo. És per això que intento aprofitar al màxim aquesta experiència per a aquells que no han tingut l’oportunitat d’entrar en el programa.  

Pregunta 2: Quines oportunitats d’aprenentatge especials t’ha ofert aquest curs i com t’has beneficiat d’aquesta experiència?

Martí: El meu curs estava especialitzat en astrofísica i astronomia dirigit per quatre investigadors de primer nivell que treballen en les actuals investigacions d’aquesta àrea. El grup estava format per 10 estudiants que havíem acabat 4t d’ESO aquell mateix any amb una durada de dues setmanes de 7 hores diàries de classes teòriques i pràctiques més les hores d’observació astronòmica en un observatori si feia bon temps. Com podreu imaginar, totes aquestes condicions fa que l’aprenentatge sigui total, increïble i ple d’experiències úniques. L’aprenentatge i l’oportunitat que m’ha ofert aquest curs és incomparable amb cap altra cosa que puguis fer amb aquesta edat i en una especialització tan destacada i peculiar com l’astrofísica. Per tant, aquesta experiència ha estat més que beneficiosa pel meu desenvolupament acadèmic i personal, així com totes les oportunitats que em podrà oferir de cara al futur. 

 “És un orgull personal i una oportunitat única d’aprendre. Una porta cap al futur que vull obrir per a altres.”

Pregunta 3: Quins projectes o reptes t’agradaria abordar en el futur basant-te en l’experiència i els coneixements que has adquirit en aquest curs? 

Martí: Tinc sort que el programa dura 3 anys i està format per 3 fases per la qual només he completat la primera fase que era la realització d’aquest curs. Actualment, estic escrivint un article científic que em permetrà iniciar la segona fase del programa. Aquesta segona fase es basa a anar a investigar amb investigadors professionals en un centre d’investigació nacional, és a dir dins de l’estat espanyol. Per destacar algunes possibilitats de centres d’investigació, hi ha l’institut de Física i Altes Energies o fins i l’observatori del Teide de Canàries. Pel que fa a l’última i tercera fase, hauré de buscar jo sol un centre d’investigació on m’acceptin per col·laborar amb altres investigadors en la investigació que estigui duent a terme. Aquest pot ser de caràcter nacional o internacional. De fet, durant el curs ens van posar exemples d’alumnes que havien aconseguit fins i tot anar al MIT dels Estats Units o altres prestigiosos centres de recerca. Tot això, em permet tenir més coneixements i formació de cara al futur, però de moment no tinc cap altre projecte més pensat.  

Pregunta 4: Com creus que aquesta experiència influirà en la teva futura orientació educativa?

Martí: Aquesta experiència influirà plenament en la meva futura orientació educativa, perquè m’ha permès viure de primera mà la feina que fa un investigador, i en el meu cas, la feina que fa un astrofísic i el treball en totes les àrees d’investigació que existeixen en l’actualitat. De fet, tot això també m’anima a voler entrar al grau de Física, per a després poder-me especialitzar en l’astrofísica. Tot i això, mai se sap el que ens té preparat el futur, potser descobreixo alguna altra àrea de la física o de la ciència que em cridi l’atenció i que absorbeixi el meu interès. En definitiva, aquesta experiència té, ha tingut i crec que tindrà un gran impacte en la meva orientació educativa, ja que he pogut comprovar, experimentar i investigar sobre coses fascinants i de gran interès, causant un gran coneixement i formació com a persona.  

Pregunta 5: Quin missatge voldries compartir amb els altres estudiants que aspiren a assolir fites similars en el camp de les ciències?

Martí: A tots aquells alumnes que mostren un gran interès per la ciència o que vulguin aspirar a fites similars, els animo que no perdin la curiositat per aprendre, investigar, però sobretot que no parin de fer-se preguntes i qüestionar-se el perquè i el com de tot plegat. Jo crec, que el fet de qüestionar-se el motiu de les coses i de la naturalesa ja et fa ser un petit científic, encara que siguis molt jove d’edat com en el meu cas. També, els animo a buscar i a participar en tot allò que els pugui aportar i ajudar a entendre millor les coses, com assistir a conferències, llegir llibres, cercar informació o fins i tot veure vídeos de ciència d’alguns canals de YouTube que estan molt bé, com jo mateix vaig fer a l’inici. Finalment, m’agradaria dir-los que si mai troben una oportunitat com la que he trobat jo, els animo a que no la desaprofitin i que s’hi presentin. Sobretot, un “no” no és la fi del món ni l’últim tren que passarà per l’estació, és a dir, durant el temps segurament podran optar a moltes altres oportunitats, on estic segur que seran millors que la inicial i els animo que tornin a picar a la porta. 

Pregunta 6: Què t’ha inspirat a interessar-te tant per la física i com has aconseguit mantenir aquesta passió i dedicació al llarg dels anys?

Martí: Com ja he dit anteriorment, el fet i l’interès per fer-se preguntes i després investigar sobre aquestes és el que realment et permet mantenir aquesta passió. Si ho hagués de descriure d’una manera senzilla, descriuria aquest fet com un foc interior que no para de créixer a mesura que hi vas afegint preguntes i més preguntes el qual necessites apagar mitjançant la investigació i el coneixement. També crec quan entres i comences a interessar-te en el món de la ciència és com el descobriment d’un continent nou que no té límits, perquè dins de la ciència hi ha moltes àrees que es dediquen a estudiar coses diferents i dintre d’aquestes hi ha una pila de conceptes. A més a més, la ciència ens ha demostrat que no té límits coneguts ni arribes en un punt en el qual ho puguis explicar tot, sempre hi haurà alguna cosa, en algun lloc, que sempre hi ha estat esperant a ser descoberta, com va l’astrofísic Carl Sagan. Deixant de banda el que he dit anteriorment, durant aquest temps he investigat, he llegit llibres molt interessants i he assistit a alguna conferència, cosa que ha provocat que aquesta dedicació duri fins el dia d’avui. 

Pregunta 7: Com creus que aquesta experiència podria influir en la teva elecció de carrera en el futur? Hi ha algun camp específic dins de la física que t’interessi especialment explorar en un nivell acadèmic superior?

Martí: Abans d’aquesta experiència ja tenia pensat fer el grau de física després de batxillerat i després especialitzar-me en astrofísica amb un màster. De fet, aquesta experiència m’ho ha fet confirmar, ja que he pogut posar en pràctica la feina i la investigació d’un astrofísic i he de dir que m’ha agradat i he gaudit molt. Dins del camp de la física m’agrada o més aviat tinc interès per la cosmologia, però també hi ha altres àrees que em criden molt l’atenció com la física de partícules, la física d’altes energies o la física atòmica. 

 “L’aprenentatge és total, increïble i ple d’experiències úniques. És una formació que va més enllà dels límits de l’ESO i Batxillerat, amb investigadors de primer nivell guiant-nos en un viatge d’observacions astronòmiques i classes teòriques.”

Pregunta 8:  Com et sents ara que aquesta experiència ha estat reconeguda públicament? 

Martí: Estic content que l’entorn escolar m’hagi reconegut públicament, ja que també és un orgull com a estudiant. Igualment, no estic tan content per això si no estic més content perquè a partir d’ara l’escola oferirà i explicarà en els propers anys en què consisteixen aquests programes científics, pel fet que abans de mi no es tenia coneixement d’aquests. Espero que a partir d’ara futures generacions i alumnes puguin optar a presentar-se a aquests programes i gaudir de la gran oportunitat que signifiquen. Per aquest motiu, animo a qualsevol que tingui interès per la ciència i que tingui voluntat de dedicar-se en el futur a presentar-se a aquests programes perquè no només és una formació i un aprenentatge, sinó també una gran experiència de vida. 

Sobre l’escola Pureza de María Sant Cugat:

La congregació Pureza de María es va instal·lar a Barcelona el 1950 al barri de Gràcia.  El 1955 va traslladar la seu al carrer Ballester. Cinc anys més tard, van obrir un petit parvulari i més tard van ampliar la seva oferta acadèmica. 

Al setembre de 1974 van començar les classes a la nova seu de Sant Cugat del Vallès. Actualment és un col·legi mixt concertat catòlic, que oferta Educació infantil, Primària, secundària i Batxillerat.

Més informació: Noelia Borque ([email protected])

Cap de l’equip de comunicació 

www.pmaria-santcugat.org 

Més posts

Matrícules d’Honor 2024

El Col·legi Pureza de María Sant Cugat celebra l’excel·lència acadèmica dels seus alumnes. El Col·legi

Sortida nouvinguts 2024

El Col·legi Pureza de María de Sant Cugat ha organitzat una emocionant sortida especial per

Jocs Florals 2024

Els XVII Jocs Florals Pureza de María Sant Cugat del 2024 culminen amb gran èxit,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *