Pureza de María Sant Cugat

Gamificació 2023

El Col·legi Pureza de María de Sant Cugat engega projectes de gamificació amb Minecraft a secundària

En aquest curs, s’ha començat a utilitzar la gamificació en l’aula de CIències Socials per als alumnes de secundària.

Un apassionant i motivador món s’obre amb la tecnologia i les aplicacions del futur. Treballar el currículum de Ciències Socials des del joc és possible i els alumnes de 4t d’ESO l’han demostrat. Durant aquest inici del segon trimestre, hem utilitzat Minecraft for education, la versió educativa del videojoc, per a treballar la Revolució Industrial i el moviment obrer de principis del s.XX

S’ha plantejat una experiència d’aprenentatge significativa i amb transferència al món al qual vivim, creant i planificant el projecte des de zero. El punt de partida va ser la sortida cultural a la Colònia Güell, on van conèixer de primera mà com vivien els obrers i com s’estructurava el conjunt d’instal·lacions lligat a una fàbrica tèxtil del s.XX, i la seva organització diària.

Els plantegem el repte amb l’objectiu final de crear una visita virtual a una colònia tèxtil en la qual aparegués com funcionava la fàbrica, com s’organitzava, quins problemes tenien les colònies industrials del s.XIX, i si, fins i tot, seria factible avui dia. A més de construir una fàbrica impulsada per l’energia hidràulica, que apareguin treballadors explicant el procés de producció, havien de crear personatges programats que expliquessin els diferents moviments obrers, edificar els serveis de la colònia, les cases, etc. Amb una planificació estratègica i organització de grup prèvia, van crear diversos edificis com l’Església, biblioteca, escola, ateneu, teatre, cooperativa…

Amb aquest videojoc hem pogut crear experiències d’aprenentatge basat en el joc amb les quals es poden treballar habilitats STEM, desenvolupar la creativitat i plantejar experiències de col·laboració i resolució de problemes entre els estudiants; al mateix temps que treballem les competències del futur.

Els projectes, que s’han generat en grups de 4 a 6 membres, han estat avaluats en funció de la seva precisió històrica i la seva presentació atractiva. El resultat ha estat excel·lent i l’alumnat ha demostrat ser capaç d’analitzar en profunditat el tema amb aquests recursos innovadors i divertir-se aprenent.

Sobre l’escola Pureza de María Sant Cugat:

La congregació Pureza de María es va instal·lar a Barcelona el 1950 al barri de Gràcia.  El 1955 va traslladar la seu al carrer Ballester. Cinc anys més tard, van obrir un petit parvulari i més tard van ampliar la seva oferta acadèmica.

Al setembre de 1974 van començar les classes a la nova seu de Sant Cugat del Vallès. Actualment és un col·legi mixt concertat catòlic, que oferta Educació infantil, Primària, secundària i Batxillerat.

Més informació:

Noelia Borque ([email protected])

Cap de l’equip de comunicació

Més posts

Sortida nouvinguts 2024

El Col·legi Pureza de María de Sant Cugat ha organitzat una emocionant sortida especial per

Jocs Florals 2024

Els XVII Jocs Florals Pureza de María Sant Cugat del 2024 culminen amb gran èxit,

Intercanvi a Alemanya 2024

Una setmana enriquidora: alumnes del Col·legi Pureza de Maria Sant Cugat viuen una experiència inoblidable

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *